KILL YOUR DARLINGS

Ibland måste man faktiskt göra jobbet.

Men få vill. Så enkelt är det.

Vad är det då jag tänker på när jag funderar åt detta hållet? Jo, jag tänker på det inre jobbet som oftast handlar om det obehagliga man inte vill göra eller ta i.

Vem fan vill städa? En del vill och tycker det är kul, men de flesta gillar läget om någon annan gör det, alltså städar.

Vem fan vill förändra sig, när man vet att det innebär smärta, och plågsamma steg genom det träsk som tidigare beslut kanske lett till? Mycket få vill det, och därför håller de intill sista andetaget fast vid sitt träsk.

Vem vill utmana sina mest fasta övertygelser och syssla med vad min redaktör sade till mig när han läste ett manus jag skrivit. När jag fick hans redaktionella kommentarer så stod det: ”KILL YOUR DARLINGS!” sida upp och sida ner.

Jag fattade inte, jag ville nog inte fatta heller. Nu efter många år börjar jag fatt lite grand. Det där med ”kill your darlings” är en obekväm hantering, det handlar om att ”skjuta” sina egna favoriter som man kanske samlat på sig under hela sitt liv. Än värre är att de oftast tillhör det som är dolt för oss.

Våra ”darlings” lever ofta sitt liv genom oss, och vi är dess härförare. Våra darlings har ibland ”hi-jackat” oss och lever sina små liv på ett stort sätt inne i oss. Våra darlings har lite olika karaktär, så det går inte att beskriva dem som en homogen grupp, de är helt enkelt våra ”darlings”.

De är listiga, de där darlings, de kan gömma sig på öppen åker, eller smyga runt i våra innersta djup och sticker då och då fram sitt gift genom oss.  Oavsett var de lever sitt ohämmade liv genom och via oss, så är vi omedvetna om dem, och vi ser dem oftast inte själv.

Men andra kan göra det, och gör det oftast om de andra är vaksamma och har en god iakttagelseförmåga. Jo Luft & Harry Ingham myntade begreppet omkring en modell som de skapade som visar på just detta med vad vi ser om oss själva och vad andra ser om oss.

JOHARI WINDOW – de fyra fälten

Modellen visar på de djupa klyftor som vi har inom oss. Det ÖPPNA FÄLTET är ett område som är känt för oss själva, och som andra också har tillgång till. Sedan har vi FASADEN som är vårt dolda liv, som andra inte ser. Det är våra innersta hemligheter och vad vi dolt, men som vi vet är vår hemlighet. Där har vi en fasad som fungerar mot omvärlden som ett hinder, ”hit men inte längre” är liksom budskapet som fasaden står för.

Sedan har vi områden som är vi, men som vi själva inte ser. Det består av det BLINDA FÄLTET, det som andra ser, men jag inte själv ser. Slutligen har vi det OKÄNDA FÄLTET. Det är den delen av dig som varken du eller andra känner till. Våra djupaste rum i källaren i våra psyken har detta väl fördolt för oss själva och alla andra.

Om vi då återknyter till det där med DARLINGS så tror jag att dessa rör sig mest i de rum som kallas FASADEN och i BLINDA FÄLTET. Våra darlings är ”djur” i våra psyken som inte vil bli avslöjade, de är fenomenala på att inte ”ses” av oss själva. De är experter på att gömma sig för oss, och därför är de svåra att hantera, tyvärr.

Men vad gör man åt dem då, och vill man göra något åt dem? Om vi med DARLINGS menar destruktiva krafter som genom glamour eller på annat sätt döljer sin reella och eller långtidsverkan på oss så är ju svaret nog at, visst vill man göra något åt dem. De är ju på kort eller lång sikt destruktiva för en själv. Eller så är kanske våra darlings helt enkelt bara så mjuka och goa att de ger oss en lycka för stunden, men kanske är de så in i helvete destruktiva på lång sikt att de kommer att ta livet av oss. Kanske.

Hur som helst, den som vill förändra sig själv, och ge sig på sina destruktiva ”darlings” måste faktiskt ”göra jobbet, även om det är obehagligt”, och det jobbet, går genom träsket man byggt upp för sig själv.

Det handlar egentligen om ansvar. Om att ta sitt ansvar mot sig själv och mot andra. Våra darlings kan ta död på oss, och på andra, om vi inte ser upp. Men eftersom de darlings jag tänker på i denna artikel är destruktiva för oss, så ”lurkar” de alltså i FASADEN och det BLINDA FÄLTET. FASADEN är en mycket svår ”gömma” som vi alla har. Där frodas våra darlings storligen

FASADEN är som en VALL vi sätter upp mot andra, ”hit men inte längre”. Där har vi dolt sådant som andra definitivt inte får lov att se, och som de heller inte ser. DET BLINDA fältet är värre för oss, för där SER ANDRA vad vi dolt för oss själva. Vi är som en öppen bok för andra (åtminstone de som kan se, alla ser ju inte samma saker), och där kommer vi till korta. Där finns givetvis också våra darlings som lever sitt parasiterande liv på oss. Destruktiva och i längden nedbrytande suger de näringen och nektarn ur våra liv.

Men, de får inte talas om, de får inte finnas, eller synas, för då är risken att man måste göra något åt dem, och det är jobbigt, himla jobbigt.

För darlings är oftast förknippade med ett träsk som ingen eller få vill vada genom.

Det träsket handlar om att ta ansvar för det man inte ville ta ansvar för, eller om att ta konsekvenserna av att man inte tog ansvar. Det kan också handla om att fatta att någon annan faktiskt vet bättre än man själv, och att man faktiskt lurar sig själv genom att inte fatta det.

Till syvende och sist, man MÅSTE faktiskt göra jobbet ibland, det jobbet som inte är fyllt av glamour, enkelhet, framgångssaga, ljuset, det goa och varma och mjuka. Vi lever idag i ett egots fantastiska tidevarv där vissa av oss lever med gräddfil, framgångssaga, ”i ljuset”, i enorm rikedom (reell eller ”lånad”) etc. Det är JAG AB:s tidevarv inom många delar av samhället.

Jobbet handlar om att möta delar av sin skugga som man ställt undan i FASADEN och i DET BLINDA FÄLTET.

Där står den och väntar på oss, att vi vaknar och tar oss modet att öppna burken med alla ormar i, eller så kanske det är Pandoras box som vi bär med oss.

Jobbet handlar om att göra det dolda synligt och att ta konsekvenserna och ansvaret att ta hand om detta dolda.

Inte alltid lätt, men till syvende och sist, det är det som livet handlar om, att växa, och det gör man endast i svåra situationer eller i lägen som utmanar oss till att övervinna oss själva!

Vad är då rådet till den som vill göra något åt sina darlings?

Riv ner din fasad! Sluta hålla upp samma jävla attityd mot andra som du har gjort i åratal, bara för att ge dem på käften om de försöker ta sig igenom din fasad.

Lyssna på den inre rösten som försöker väcka dig till att se det BLINDA FÄLTET. Lyssna till de andra som SER ditt BLINDA FÄLT och gör det uppriktigt och ärligt.

 

Men, detta är svårt, dina försvar kommer att vara där och göra dig en otjänst, ända tills det hela brister!

Men då kan det vara för sent…..

 

 

PANDORAS ASK

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.