KREATIVT KAOS

Här gör jag en reflektion om hur det är att starta upp en författarprocess efter många år av ”research” som INTE varit organiserat annat än via en inre process. För den som orkar läsa hela vägen till slutet kommer en teaser från min kommande trilogi “Rainbow Warrior”…

Den inre processen har i min mening inte varit annart än ett kaos, och inte följt en logisk linjär plan – åtminstone har den varit så från mitt perspektiv. Kanske var det dock mycket annorlunda än vad jag sett. Om vi börjar med ordet “kaos”, så visar det sig enligt wikipedia att det kanske inte är så “kaotiskt”, det där med kaos:

Kaos har att göra med oförutsägbarhet. Begreppet härstammar från det antika Greklands ord för ”rymd” (χάος) och som genom missförstånd av tidig kristen användning av ordet fick betydelsen ”oordning” (det antika grekiska ordet för ”oordning” är ταραχή). Något som har kännetecken från både kaos och ordning brukar i den traditionen kallas kaordiskt. Inom naturvetenskapen är kaos inte liktydigt med oordning, utan i stället en benämning på en särskild form av ordning där en liten förändring i begynnelsevillkoren kan orsaka en drastisk förändring vid en senare tidpunkt.” (Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kaos)

Det ser ut som om kristendomen har ställt till det, kaos verkar komma från det grekiska ordet för “rymd”. För min del passar detta när jag skall försöka reda ut den upplevelse som jag har så här i början av ett stort författarprojekt. För den känsla jag har är väldigt mycket RYMD som innehåller en hel del stoff från en lång period av vad kan kan kalla “research”.

Det som jag kallar “research” var dock inte en planerad process som jag medvetet gick in i. Nej, den processen var resultatet av en bön och några rejält svåra frågor som jag ställde till “universum” eller vem det nu var som lyssnade. Jag skall nu inte gå in på själva innehållet eller de teman som denna process eller “inre resa” som kom att bli resultatet av de där frågorna, det sparar jag till mina kommande böcker. I teasern längre ner finns dock de där frågorna.

Det jag har som mål just nu är att få “ordning i kaos”, eller ett “system att rodda hem mina ambitioner”. Tånk dig ett material som består av 13 pärmar anteckningar som jag gjort under de senaste 8-9 åren, en laddad dagbok i min dator på över 400 000 ord, hundratals målningar, och skisser och teckningar som visar många av de svar jag fått “någonstans ifrån”, svar på de där frågorna.

Framförallt frågan “Hur fungerar detta stället, egentligen, alltså världen?”. Som man ropar får man svar, det var många olika röster som gjorde entré, och alla hade sin modell av hur det “funkar här i världen”. Nu är det inte så att det temaområde som jag råkat hamna i att fundera och reflektera över är vetenskapligt, nej det är mera hur välrden egentligen styrs och ställs med på olika sätt. Hur määnniskor gör för att få det de vill ha, hur de blir kopplade till varandra över tid och rum i ett “kreativt kaos”.

Just det, vi alla är “ett kreativt kaos” med en järnhård styrning i bakgrunden, och det är väl det jag kommit fram till.

Men nu sitter jag som sagt här, med en stoooor hög med material som svävar runt i etern runt omkring min skall och ja, hela min kropp bär på denna ostrukturerade “soppa” av kunskaper och insikter.

Så hur gör man då för att bringa ordning i detta kaos? Hur kan man överhuvudtaget tänka sig att som “one man show” få ordning på det material som jag producerat i en timeline som var lika osorterad som mitt material.

Min “författarprocess” började relativt tidigt i min inre process, men den har tagit en mer tydlig form i det yttre det senaste kvartalet. Tidigare “ville” jag skriva en bok, nu SKALL jag skriva en trilogi och en bok som är som en “följeslagare” till trilogin. En liten “magikerns handbok” blir det.

Hoppas du observerade att jag nu SKALL skriva, tidigare var det att jag “ville” skriva. Det är en milsvid skillnad på att vilja och göra. Jag har förföljts av det som kallas “procrastination” eller på svenska “att skjuta upp” och ibland har det förespeglats mig att den bästa lösningen på detta “olösliga problem” att få en bok ur händerna har varit att “slänga hela skiten”. Alltså att elda upp mina anteckningar, min dagbok och allt vad där hör till.

Så blev det inte, och kommer inte att bli heller.

För det verkar som om “tiden är mogen” för mig nu, att påbörja skrivprocessen och få fart i det hela. Så vad gör man då för att lyckas?

Jag samlade ihop mig igår till att be en “bön” igen, gjorde det ju i inledningen till denna långa process som startade ca 2009. Denna gången är det mera i formen av en “beställning”. Alltså att vända mig till “universum” eller “försynen” (jag gillar inte ordet Gud, det är och känns oerhört otidsenligt, som om jag vuxit ifrån det, vilket i sig innebär en inre process för den där “gud” har nästlat sig in överallt tyvärr, även i mitt inre) och rikta en todo-lista till dem, och givetvis till mig.

När man gör det som jag nu gjort, så måste man vara beredd på att TA EMOT, man måste faktiskt öppna sig för att det blir “leverans”. Min resa över åren 2009 till nu, har visat det om och om igen att “man får inte vad man ber om, utan vad man behöver”.

För min del har det faktiskt inneburit mer smärta än nöje, men va fan, ger man sig in i “gamet” får man ta konsekvenserna. Det jag menar med det, är att om man “ber” får man svar, och när man frågar så får man svar. Men svaren är inte alltid i ens gillande. Men det får man ta, och lära sig av det..

Så nu har jag utformat följande leveranslista till den som kommer att leverera.

////

BER om lite hjälp här, HUR skall jag på det mest effektiva, givet hur jag är, få en WORKSHOP (med workshop avser jag allt som är kopplat till att mitt författande skall fungera på optimalt sätt) i avseende att få följande att funka:

 • IDÉSAMLING och IDÉFÖRRÅD – Snabbt kunna “skriva ner mina idéer” och ha dem samlade och “connectade” i tidflöde och kategori/område/tema
 • DISCIPLIN – att få MIG att fungera så att jag inte “hoppar”, “byter” eller “skiter i att hålla det levande” (därmed inte sagt att jag inte skall kunna ändra och förbättra om det finns behov, eller kommer något som är bättre än det jag har)
 • TIDSFLÖDE (FLOW) när jag sätter mig ner och skriver, både på “inspiration” och på “transpiration”, alltså med lätthet kunna gå IN i FLOW, och stanna där i “zonen” tills den cykel som jag startade när jag gick in i flödet är över och klart
 • KOPPLING – att ha tillgängligt allt mitt material som är RELEVANT för det TEMA som jag skriver om vid varje tillfälle
 • TEAM – att effektivt kunna koppla in mig på de i mitt team som är relevanta i sammanhanget, och att arbeta positivt med mitt team, även om jag själv inte ser det sammanhang som öppnar sig via mitt skrivande. Att gilla “överraskningar”, men att hålla “tråden”
 • PUSSEL – att förstå att det pussel som jag lägger är större än vad mitt medvetande har plats för i varje givet tillfälle, och att inse att det jag kan se och förstå är den aktuella PUSSELBITEN, helheten lägger sig som ett pussel för mig systematiskt, men kan inte förvaras i mitt aktiva medvetande på en och samma gång.
 • IDENTIFIERING – att se och veta vem som har kommandot i dataströmmen som rinner ner till mig när jag går in i flow, och att “skaka hand” med denna och källan till materialet.
 • PUBLIKATION – att ha en god sensitivitet för NÄR och VAR och HUR ett material skall publiceras. Vilket media är bäst? Kombination av media? Hur promotar jag materialets publicering? När är det rätt att publicera? I vilken ORDNING skall ett material publiceras?
 • REDAKTION, LITTERÄR bedömare samt AGENT – med vem delar jag “drafts” och färdiga manus? Vem litar jag på som första läsare? Vem bedömer mitt material rent litterärt?
 • VERKTYG – vilka mjukvaror, fysiska hjälpmedel, maskiner och annan utrustning skall jag ha för att bli mest effektiv i mitt författande?
 • OUTLINE – att skapa outline “on the fly” och/eller “beforehand”, allt beroende på vilket material som skall

////

Den observante som läst denna lista ser att jag refererar till “TEAM”, “KÄLLOR”, “DATASTRÖMMAR” och kanske en del andra ord som inte kanske inte hör ihop med normala tanakr om författande. Anledningen är att jag ser min skrivprocess som en del av en kollektiv process där det finns källor som man kan “koppla upp sig mot”, och ta ner information därifrån. Men nu kommer jag in på vad som kommer att beröras mycket i mina kommande böcker.

Nu avvaktar jag svaren på denna beställning som jag alltså gjort, och det innebär att jag måste öppna mig för att TA EMOT.

Ibland tror jag att just det – ATT ÖPPNA SIG FÖR ATT TA EMOT – är ett av våra problem vi har när vi “önskar oss något”.

Passar på att ge en kort “teaser” från mitt manus för den nyfikne… detta är min “hook” i början av trilogin….

Avslutar med en dagboksanteckning som jag tydligen skrev IMORGON den 11 i 11 2019??? Hur kom det sig att jag fann DEN idag den 10 i 11 2019?? Ett mysterium….

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *