Vem GÖR vädret?

Så, vaknade jag då idag med en dimma som låg som ett lock över Glommen. Precis så som det gör ibland. Kan inte annat än att tänka som så: “Vem sköter vädret?”

GLOMMEN i DIMMA

För “någon” måste väl göra det, eller är det “slumpen” en molekyl någonstans som får fel för sig, och sedan “ändrar” ett helt gäng andra molekyler till att “STILLA och DIMMA gäller från och med NU!”

Visst är det märkligt att vädret kan bli totalt stilla, ingen vind, samt fyllas upp med en massa fukt i små partiklar som kallas “dimma”. Jag blir förundrad varje gång det inträffar och ställer mig frågan. VEM BESTÄMMER VÄDRET?

Som om det måste finns något i vår tillvaro som faktiskt är större än vi människor, som har kroppar som är är gigatiska som kan gå genom berg och dalar, vatten och luft, men som har en sammanhållande struktur som finns på en nivå bortanför våra sinnen och begrepp.

Kan det vara så att gamla tiders “schamaner”, “kloka”, “äldre”, “magiker” visste något om detta märkliga som numera har förklarats bort på ett oerhört osexigt sätt av “vetenskapen” som “tagit själen från livet” och gjort sina förklaringar i en tvättad verklighetsbild.

Vetenskapen stal anden, stoppade tillbaka den i flaskan och gjorde livet rätt mekaniskt och ointressant på många sätt.

Hur kul kunde det inte vara om SVT väder någon enda gång hade en blänkare om att “Drottning Omma på Omberg hade fått snuva och snöt sig ljudligt över Vättern så att vinden piskade upp en storm och att det var denna storm som nu hade nått Amazonas och härjade vilt där”.

Ommas stig på Omberg, mot borggården

Allt medan Drottning Omma hade lagt sig att sova långt inne i Omberg för att bli helt frisk.

Visst är “vädret” på TV osexigt, och vist är Drottning Omma en intressant tanke för ett ”vuxet barn”.

Tänk om livet kunde återfå sin puls, och släppa ut anden ur flaskan återigen. Kanske, kanske inte är det som pågår här i Glommen, naturen och “the spirit of Glommen” har tagit kontroll återigen och svept sin skrud av dimma över oss alla för att stilla livet ett tag och så dagg på marken för låta den nya månaden mars veckla ut sin livskraft.

Lev väl, och låt din fantasi härja vilt ibland, det behövs i vårt teknokratiska samhälle!

Johnny W Alm

DROTTNING OMMA, Lyrics från FALCONERS skiva ARMOD 2011

LYSSNA HÄR: https://falconer.bandcamp.com/track/dimmornas-drottning

På bergets topp i uvgestalt stå Omma.
En ruvare i mystick form av visheten i dess värld.
Vid berfets fot i skepnad grå stå Omma.
En väktare i skuggorna, herdinnan av släckta liv.
Se hon dansar med älvorna
i skogen och på ängarna.
Varken kvinna eller uv,
hon är dimmornas drottning.
I snårens skydd i daggens dräkt stå Omma.
Gudinnan från en tid som flytt, ett väsen i töckenskrud.
På dunkel stig i kropp så väl, stå Omma.

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *