Det SJÄLVGODA EGOT

Min senaste fundering var en diskurs i det NEGATIVA EGOTS domäner. På något underligt sätt blev jag ställd efter att ha fått ihop dessa funderingar, och jag kom av mig i min nyvunna publiceringslusta.

Så jag tog en dag ledigt från att publicera, eftersom inspirationen kom av sig och jag behövde smälta effekterna av att så tydligt tala om att jag upplever mig att ha ett negativt ego, som jag också passade på att ge dig ett i present. Jag menar, det är ju trots allt jul så presenter är ju agendan för denna tid.

Nu fick jag ju en del att tänka på som sagt, och det var helt stopp i mig tills nu på morgonen. Kaffe och två ostmackor kanske inte direkt förlänger livet, men det kan få igång en fastfrusen författarådra.

Så, där jag nu satt i soffan och funderade så fick jag klart för mig att vi också har en SJÄLVGOTT EGO. Jag menar det där egot som sitter NÖJD, och som är så himla härligt nöjd med vad DET har lyckats med och hur duktigt DET har varit. Självgoda egon kan vara som en härlig ”masturbation”, du kan nog föreställa dig hur jag tänker.

ENSAM och SJÄLVGOD lyckas man med att ”få till det”, och där ligger man i all sin härlighets glans och suger i sig efterdyningarna av ”peaken” man fick till. NU behöver det ju inte vara masturbation det handlar om, oftast är det ju inte så som det självgoda egot växer i styrka. Nej, oftast finner detta sin väg genom vårt inre mot kungatronen genom ihärdigt arbete och framgång och lycka i de salar som karriärismen levererar för de rättrogna.

Affärslivet är för en del av oss som en enda lång masturbation av det självgoda EGOT. Jag ser det i sociala media, mest på LinkedIN, där det finns en hel del med väldigt självgoda EGON.

Dessa runkar sin egen glans i de sociala korridorerna, men de aktar sig givetvis noga att inte visa något som de inte borde visa, ja du förstår nog. Man får inte ”skita i det blå skåpet”!

Det självgoda egot kan glida in i vårt inre som en liten orm (ber om ursäkt finfina orm för att jag faller för frestelsen att ge dig denna roll) som har en agenda i första steget att lista ut dina svagheter. En svaghet som det självgoda egot har synonymt med det NEGATIVA egot är BEKRÄFTELSEBEHOV.

JA, frågan är om inte även det SUNDA EGOT har samma törst efter bekräftelse, men det sunda egot kanske är bättre vän med den iakttagelseförmåga som krävs för att vara SUND.

Nu när jag då funnit det SJÄLVGODA egot så måste jag konstatera att mitt eget dylika har förtvinat under en rad år, på grund av att jag letat efter guld på fel ställen. Jag blev barskrapad och fattig som en kyrkråtta på ett sätt av detta, på ett annat sätt är jag oerhört rik efter denna resan. Så mitt självgoda ego har fått sig en stor jävla ”törn”. Kommer osökt att tänka på törnekvist, ett stort jäkla törneris att ha på skallevippen, en del har ju fått ett sådant genom tiderna.

Men nu kom jag osökt in på OFFEREGOT, och det tar jag senare i en annan diskurs, för annars blir nog det självgoda egot förbannat på mig.

Ja, det självgoda och självmasturberande egot som är så in i helvetes nöjd med sig självt, hur ser det egentligen ut på insidan, och vilka bundsförvanter har det och tar till sin varma stuga? Detta är en ganska intressant fråga eftersom alla våra egon (hmm, det verkar vara et stort gäng de där egona) har som strategi att bygga in sig i sin borg och skaffa allianser till höger och vänster.

Det självgoda egot är så klart mycket nöjd med sin prestation och ser sig som herre eller dam på täppan. Helnöjt har det ”fixat” det och är därmed väldigt nöjt med sig självt. Det riktig sväller och ”brummar” av sin nöjdhet. Men även det egot har sina svaga sidor och ser risker på olika sätt, speciellt när det ifrågasätts öppet eller dolt.

Så detta ego, precis som det negativa egot tar till en strategi för att överleva eventuella påhopp utifrån som innebär att bli fundamentalist. Det blir så självgott och så härligt övertygat om att det har rätt, så det slutar lyssna. Det fortsätter med sin masturbation som är en ”singelhandling” och slutar helt enkelt att älska med andra partners. Allianserna sker på det SJÄLVGODA EGOTS villkor,om det skall bli någon allians d v s.

Att andra delar av ens inre personlighetsgalleri som är full av väsen som har olika agendor, får nu fanimej begripa vem som sitter på tronen, självgott i sin fina glans.

Detta ego ser vi om och om igen inom filmindustrins produktioner, det finns att beskåda överallt, och lära sig av. Men tyvärr ser det ut som att många av oss snarare använder dessa yttre bilder av det självgoda egot som ROLLMODELL snarare än TANKEVÄCKARE.

Allianserna som detta ego kan gå in i handlar om att stärka det. Detta är ju en självklarhet som man kanske inte borde visa sin dumhet genom att skriva. Men jag bara ville ödmjukt visa att, ja, så är det, vi jobbar ständigt med ”allianser” som ”stärker den egna agendan och så gör även det självgoda egot.

Jag kommer inte helt osökt in på en väns (hmm, är hon en vän – egentligen?? Kan man undra..) begrepp som är som en klockren uppercut. CLOSED SYSTEMS kallar hon det, eller på svenska ”STÄNGDA SYSTEM”.

Dessa system är som en borg av SJÄLVGODHET och enorm NÖJDHET som är STÄNGT. Det är fucking helt jävla stängt för nya impulser och för kritik t ex. Man får ta mig tusan passa sig jävligt noga i närheten av ett STÄNGT SYSTEM, för enligt min vän (???) så har dessa stängda system en underlig ovana – de försöker DÖDA den som ifrågasätter det. Det som utmärker ett stängt system är att det är totalt dövt för annat än de som det redan VET, även om det är totalt jävla fel!

Jag VET att de där stängda systemen finns på många fronter, och tjo vad hej vilt det går till när dessa stängda system går i aktion! De försöker faktiskt döda en, och ibland lyckas de faktiskt.

Så, vårt självgoda ego som sitter på sin tron i en upphöjd position omgärdar sig med sitt stängda system, vilket består av spioner som spanar på omvärlden, allianser med andra som tycker som de själva eller åtminstone inte vill ändra på det stängda systemet. Det NEGATIVA egot kan ta lite näring av detta självgoda ego och ingå en pakt med det för att det negativa egot är PERFEKT som knähund åt det självgoda egot.

Så, nu har jag fått ihop en liten inre seans av egon och också rört om i grytan med stängda system som är som en mördarrobot. Inte fan konstigt att världen ser ut som den gör!

När man väl fått ihop sina stålar, eller projekt, så sitter man där självgott på tronen och känner sig go och gla, och bygger sin tron med allianser som kanske inte är helt hederliga alltid.

Så, nu får jag läsa vad jag skrivit, men måste publicera först, för mitt självgoda ego kanske inte gillar vad som undsluppi

t dennes spioner…..

TYST, väck inte den jäveln, han somnade på sin tron ett tag….

TEMET NOSCE …. eller ”KÄNN DIG SJÄLV”

PEACE and TRANSPARENCY

J W Alm

1 comment on “Det SJÄLVGODA EGOT”

  1. Pingback: När själen tränger undan din egoagenda – Johnny Alm – ledarutveckling, förändring, coaching

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *