AUTOPILOTEN – en vän och fiende!

Ditt ”undermedvetna” eller vad vi kan kalla för ”autopiloten” är din bästa vän i livet när det ”rullar på i sina hjulspår”. Men sedan när du vill ÄNDRA ditt liv på ett eller annat sätt kan din ”bästa vän” kanske bli lite motvillig och inte hänga med i svängarna.

Se autopiloten som en historiskt uppbyggd ”motor” i ditt liv, som gör allt det som du inte behöver har ditt omedelbara fokus. Cyklar, kör bil lagar mat, tittar på TV, lagar mat, torkar snor på barnen. Din autopilot är som en enorm databank med olika ”program som kan köras” för att göra ditt liv lättare. Tänk om du skulle sitta och TÄNKA, trampa med vänster fot på pedalen, byt nu till att trampa med häger fot, se upp för bilisten, håll ut handen och visa att du skall till höger…. Varje gång du satt dig på cykeln.

Det där gör AUTOPILOTEN för dig, på ett perfekt sätt. Ju mer du cyklar och ”tränar”, ju bättre ”autopilot”. Du bli mästare eller expert på vissa saker genom att du bygger din autopilots program med träning och återupprepning.

Men, autopiloten har byggts upp i hela ditt liv, och det finns givetvis en massa program och informationer som t ex ”värderingar”, ”tyckanden”, ”attityder”, vanor och ”ovanor” som din autopilot består av.

Så när du vill göra FÖRÄNDRINGAR i ditt liv, kan din autopilot kanske sätta sig till motvärns. Det är det som händer vid ”nyårslöften”. Du bestämmer dig för att ”gå ner i vikt”, eller ”sluta röka”. Du håller ditt löfte till dig själv, tills autopiloten tar över och ”gör som du alltid gjort”.

Autopiloten är en ”motor” en kraft byggd i din hjärna som har sina tankespår klart och tydligt inprogrammerade i dina nervbanor, och dessa tar tid och engagemang för att ändra!

Din autopilot lurar dig på ”konfekten” och ditt nyårslöfte går all världens väg ut genom fönstret. Din autopilot har dessutom ett program som heter ”glömma”, eller ett som heter ”tappa fokus” eller något annat som drar din uppmärksamhet FRÅN ditt nyårslöfte – TILL något helt annat.

Autopiloten kan börja ge dig små ”program” som ger dig snabb tillfredsställelse, som gör att du slipper ditt eländigt jobbiga nya ”nyårslöfte”.  Så, räkna med att din autopilot lurar skjortan av dig om du inte är vaksam!

Sedan finns det också en lurig grej med autopiloter, de verkar kommunicera med varandra”. Så DIN autopilot är i maskopi med ”dina kompisars autopiloter”. När du vill ÄNDRA något i ditt liv, så kommer det att visa sig att du har två grupper ”vänner” eller människor omkring dig. De som vill HJÄLPA dig att ändra dig (de är oftast inte så många), och de som vill BEHÅLLA dig ”som du var”.

Räkna med att när DU vill ändra dig kommer vissa i din omvärld gilla det, men en hel massa andra kommer att OGILLA i allra högsta grad att du ändrar dig!

Om DU ändrar dig, så kommer det att ”skava” lite i deras liv. Du kan bli en ”jobbig jävel” som slutat röka, eller dricka, eller äter på nytt sätt och springer omkring och ”delar med dig av din frälsning i hälsomat” till andra som definitivt inte vill ändra sig.

Du kan räkna med att folk kommer att ”tråka dig”, göra dig till en besvärlig typ, stänga ute dig från gemenskapen, och i värsta fall börjar det prata hur mycket ”skit om dig bakom ryggen på dig”.

Så där sitter du med din autopilot som ”vill göra bra för dig”, vilket alltså är att göra det som autopiloten alltid gjort för dig, på samma sätt som den alltid gjort och är ”tränad” att göra. Sedan kommer dina kompisar och de i din sociala omvärld att delas in i två grupper, en liten som VILL hjälpa dig att ändra dig, och en lite större som vill HA DIG KVAR i dina gamla hjulspår.

Du kan komma att få obehagliga reaktioner hos den senare gruppen, och du kan i värsta fall bli utstött och väldigt mobbad också!

Det beror givetvis på vad du tagit för nya beslut och hur allvarliga dessa beslut är för din omvärld. När andra gör den bedömningen av dina nya beslut, så kommer deras autopilot att lura dem till att bli ena riktigt dåliga kompisar om de vill ha ner dig i ”träsket” som du vill ta dig ifrån.

Observera att världen i övrigt är programmerad att ”göra som vi alltid gjort”, och glöm inte, det finns även ”sociala program” som rullar där ute i samhället. Kollektiva sådana som många ”håller med om” på en omedveten nivå.

När du vill ändra dig – räkna med motstånd och problem. Att göra på NYTT sätt är något som du behöver planera och genomföra på ett metodiskt sätt.

Hur du gör det finns det många idéer om, och jag kommer att ge min modell så småningom här på min blogg!

 

1 comment on “AUTOPILOTEN – en vän och fiende!”

  1. Pingback: SVEK och SKULD – Johnny Alm – ledarutveckling, förändring, coaching

Leave A Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *